Skiss på hur Circle Resort skulle kunna se ut. Foto: The Circle Resort.
Skiss på hur Circle Resort skulle kunna se ut. Foto: The Circle Resort.

Det blir inte konstgjorda öar i Figeholm

Kritikerna: Vi firar med champagne
1:18 min

Det dracks champagne i Figeholm utanför Oskarshamn igår - det här för att fira att det inte kommer att anläggas några konstgjorda öar i Fågelöfjärden utanför Figeholm. De ledande politikerna är överens om att göra om den sista etappen i projektet The Circle Resort.

– Vi är helt eniga om att förslaget till etapp tre ska arbetas om så att de konstgjorda öarna och piren samt stolphusen ute i vattnet helt enkelt tas bort, säger Mathias R Karlsson (S) till Oskarshamnstidningen.

– Beslutet känns helt självklart för oss efter att vi har lyssnat in alla de synpunkter som allmänheten har haft på just den delen av projektet.

Hos protestgruppen Rädda Fågelöfjärden, som vill stoppa alla former av byggnader i vattnet, firades beskedet med champagne under onsdagen:

– Vi firar med champagne. Vi känner att vi är värda det. Men vi vet inte riktigt vad det här betyder. Etappen ska jobbas om. Vi har möte nu och kommer inte att lägga ner gruppen, säger Harry Sandberg, en av de engagerade.

The Circle Resort är ett av Kalmar läns största projekt längs kusten någonsin. Projektet utanför Figeholm är värt flera miljarder kronor.

Politikerna har gett tummen upp för de två första etapperna, bland annat en satsning på ett stort antal flytande villor.

För att påverka politikerna inför beslut om den tredje etappen bjöds de ut i båt av grannar i området.

Den tredje etappen mötte de skarpaste protesterna från grannarna i området. Idén var att bygga ihop ett stort antal öar i skärgården, konstgjorda pirer, och byggnader. Men så blir det alltså inte.

Och mannen bakom Circle Resort, Kristian Wendelboe, han säger till tidningen Nyheterna idag att han är besviken över beslutet, och att den första åtgärden nu blir att stoppa det arbete som pågår med bland annat miljöstudier i området. Han beklagar att investeringar för många miljoner nu riskera på grund av vad citat "en grupp pensionärer tycker om sin privata havsutsikt", men säger till Nyheterna att Circle Resort kommer att etableras, om än i mindre skala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".