Stefan Löfven (S) bredvid resultatet av omröstningen om budgeten i riksdagen. Foto: TT
Stefan Löfven (S) bredvid resultatet av omröstningen om budgeten i riksdagen. Foto: TT

Regeringens budget nedröstad – extraval nästa år

Riksdagen röstade ned regeringens budget vid eftermiddagens omröstning. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att utlysa ett extraval som ska hållas den 22 mars.

Den rödgröna regeringens budgetförslag föll i riksdagens omröstning i dag. Istället vann Alliansens förslag då Sverigedemokraterna beslöt sig för att stödja deras budget.

Det blev ett historiskt beslut i budgetomröstningen i riksdagen i dag. Siffrorna blev 182 mot regeringens förslag medan 153 ledamöter röstade för - detta efter att Sverigedemokraterna beslöt sig för att stödja den borgerliga alliansens budgetförslag.

Motförslaget som Allianspartierna lagt, segrade alltså med stöd av Sverigedemokraterna. Det var i går som SD deklarerade att de först skulle rösta på sin egen budget, när den ställdes mot Alliansen. Därefter på Alliansens budget och lämna regeringen med ett svidande nederlag. Så blev också fallet.

-- Det känns både ledsamt och sorgligt att vi inte får genomföra de förslag vi har, som skulle gjort livet mycket lättare för de som har det svårt, säger Lennart Axelsson, ledamot för Socialdemokraterna efter omröstningen.

-- Alternativen är inte så många nu, det hade funnits en möjlighet om vi fått de borgerliga partierna att sitta ner och diskutera. Nu är det väl egentligen nyval som återstår, säger han till Ekot.

Ingen av ledamötena som Ekot  talar med efter omröstningen vill spekulera i om hur Löfven nu kommer att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".