Bild från Virserum
Virserum 1 december 2014

Armandos familj har fortfarande hopp

Lyssna på Tobias Sandblads reportage
4:15 min

Samma vecka som Sverigedemokraterna fäller regeringens budget med motiveringen att vi tar emot för många invandrare i Sverige så träffar P4 Kalmar en av de familjer som redan idag har ett utvisningshot hängande över sig.

Det är jämngrått på himlen och trots att klockan bara är tre har kvällsmörkret börja närma sig så här i början av december när det blir mörkare för varje dag för som går.

Ernada Hasanovic och hennes familj med man och fyra barn säger hejdå till läkaren som lämnar det lite slitna hyreshuset i Virserum med en stor portölj och en röd jacka alldeles för tunn för att värma någon längre tid när termomtern i min bil visar en enstaka plusgrad.

Läkaren Kai Bruno har anlitas av Migrationsverket för bedöma tillståndet på barn som Armando - på plats - eller genom att gå igenom vad andra läkare skrivit.

– Det ser ju lite olika ut ibland bedömmer man intyg och ibland går man igenom journaler.

Varför anlitar de dig, litar de inte på de andra läkarnas bedömning eller är intygen dåliga?

– Det kan jag inte uttala mig om, det ser ju lite olika ut.

Sjuåriga Armando har gått in i sin egen värld och varken kan äta fast föda eller klara av att göra sina behov på egen hand. Han ligger stilla i sin säng, apatisk, och läkare har under hösten vädjat om att stoppa utlämningen av pojken och hans familj av humanitära skäl.

Familjen har fortfarande hopp men vet inte hur Migrationsverket kommer agera.

– Varje dag är det stressigt och inte veta vad som händer i morgon. Nu var läkaren här och säger samma sak, men vi vet inte vad beslutet blir från migrationsverket, säger mamman Ernada Hasanovic.

För tio år sen gick debatten hög i Sverige kring de apatiska barnen. Det fanns rykten om att deras föräldrar både förgiftat dom - och fått dom att spela sjuka. Till och med en statlig utredare och Sveriges Migrationsminister hade det som argument för att inte låta barnen stanna. Men det fanns inga bevis. Kai Bruno upplever inte att tankegångarna finns kvar idag.

– Det här med att man skulle droga sina barn, det är ingen som tänker så idag.

Och skådespeleriet?

– Det har jag inte sett. Det är klart att det kan finnas undantag men det är inte det man ser.

Migrationsverkets tillämpning av lagen har ändrats, utlänningslagen har fått nya skrivningar till barnens fördel och bilderna med apatiska barn som omhändertogs på sjukhus och skickades iväg på bårar och i rullstolar är borta. Men det finns fortfarande ingen generell amnesti. Varje fall bedöms individuellt sa chefen för rättsenheten i Malmö Susanna Fonsell till P4 Kalmar tidigare i höst.

När läkare första gången försökte få utvisningen av Armando stoppad så var intygen inte tillräckligt övertygande.

Om Armando uppfyller kraven den här gången återstår att se. Senast på fredag ska förtroendeläkaren som Migrationsverket anlitade ha skickat in sin rapport till rättsenheten i Malmö som också fått nya läkarintyg från landstinget i Kalmar län - bland annat från barnläkaren Peter Beack som fick underkänt på sin första begäran om att få utvisningen stoppad.

– Man blir lite sorgen och lite rädd när man funderar på vad som behövs för att övertyga myndigheter om att här finns ett barn som är i väldigt dåligt psykiskt skick och verkligen behöver alla tänkbara insatser för att få ett normalt liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".