Liten risk att få trycksår på sjukhus

Sjukvården i länet är bäst i landet på att undvika att patienterna får trycksår när de ligger på sjukhus - det här visar statistik från Socialstyrelsen. Det är ungefär var tjugonde patient av dem som vårdas i sluten vård som är drabbade av trycksår - en halvering sedan förra året; en kraftig förbättring alltså.

Och skillnaderna är stora i landet: i vissa län är det upp till fyra gånger så stor risk att drabbas av trycksår i sluten vård, som det är här i länet.

Det här framgår av en rapport som Socialstyrelsen har gjort i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting - Öppna Jämförelser heter den.

Och där finns mycket annat som beskriver sjukvården i länet i jämförelse med hur det ser ut på andra håll. Till exempel att självmorden är flest i landet här i länet, av vården av hjärtinfarkter har de näst sämsta överlevnadstalen, och att vården av kvinnor lyckas betydligt bättre än den av män i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".