Jonas Lövgren och Karl Holst. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Jonas Lövgren och Karl Holst. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Extraval 2015

Partierna rustar för nytt val

Lyssna på Tobias Sandblads reportage
5:15 min

De politiska partierna har redan börjat förbereda sig på extravalet i mars. P4 Kalmar ringde på Moderaternas kansli i Kalmar där de politiska sekreterarna redan börjat plocka bland kampanjmaterialet från förra valet.

På Moderaternas kansli i Kalmar är de politiska sekreterarna Karl Holst och Jonas Lövgren på plats och i Jonas Lövgrens arbetsrum står det fullt med kartonger med knappar, jackor och kondomer, alla M-märkta.

– De här har vi plockat fram nu för att se vad vi har kvar från förra valet och vad vi behöver komplettera, säger Jonas Lövgren.

Redan i går började han och kollegan Karl Holst ställa in sig på arbetet för att öka Moderaternas röster i extravalet 22 mars.

– Jag tror folk kommer märka av vår närvaro efter årsskiftet, säger Karl Holst.

Socialdemokraternas förste ombudsman i Kalmar län Mattias Adolfsson är på möte i Stockholm med Stefan Löfven och kollegor från övriga landet som ska diskutera strategier inför extravalet.

Centerpartiets Karin Helmersson var också i Stockholm på möte med övriga C-ombudsman, som var inplanerat sedan tidigare, men var synnerligen vältajmat.

– Upplevelsen är att hela maskineriet har satt igång med full fart.

Vänsterpartiets politiska sekreterare Kaj Raving har också fått ställa om sitt fokus på på extravalet som han tror kommer få en mer ideologisk inriktning än det förra.

– Vi hade partistyrelsemöte i helgen och även om ingen då trodde det skulle bli nyval så började vi diskutera stratagier så arbetet är redan igång.

Nu väntar en valrörelse där partierna ska mobilisera i en tid av året, som till skillnad från sommarhalvåret, då politikerna övriga insatser i kommuner och landsting går ner på lågvarv.

– Det gör det inte nu utan snarare tvärtom så det kommer bli svettigt framöver, säger Kaj Raving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".