Pengar och Tomas Kronståhl. Foto: Nick Näslund och Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Tomas Kronståhl öppnar för möjligheten att höja skatten om kostnader måste täckas. Foto: Nick Näslund och Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Uteblivna satsningar kan höja skatten i Västervik

Kronståhl (S): Vi har lovat väljarna att vi vill satsa
1:18 min

När regeringens budgetförslag röstades ned i riksdagen uteblir flera statliga stöd till kommunerna. Många kommuner kan bli tvungna att höja skatten för att klara av sina satsningar.

– Är det så att vi ser att vi har problem att uppfylla kvaliteten i välfärden så kan vi få en diskussion om att vi måste justera vår skattenivå, säger Tomas Kronståhl (S), kommunalråd i Västervik.

– Vi har lovat väljarna och invånarna att vi vill satsa och höja kvaliteten i just skola och förskola. Det löftet tycker jag det är viktigt att stå fast vid.

Det har bara gått en dryg vecka sedan Västervik klubbade sin budget för nästa år. I den tog man det försiktigt och räknade inte in de pengar som man trodde skulle komma från staten.

Istället ska man titta på hur situationen är i skolan nu och vad som behöver göras.

Trots att Socialdemokraterna är att av de parter som varit emot en höjd kommunalskatt så kan de tvingas tänka om inför 2016. 

– Vi har ordning och reda i våra finanser och det ska vi fortsätta att ha, säger Tomas Kronståhl.

– Men är det så att vi ser att det finns ett behov att täcka kostnaderna, så får vi ta det i budgetdiskussionen inför 2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".