Cornelius van den Bor. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
1 av 3
Bussföraren Cornelius van den Bor. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Buss. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Eivor Pettersson. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 3
Busspassageraren Eivor Pettersson. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Tragisk olycka sätter fokus på bussbältet

Reportern testar – så känns det när bussen tvärbromsar i 10 kilometer i timmen
1:38 min

I går omkom en kvinna och flera personer skadade allvarligt när en buss körde av vägen och välte utanför Tranemo. Flera av de som skadades använde inte bältet som fanns i bussen.

Eivor Pettersson ska åka med en buss till Kalmar och hon tror att olyckan utanför Tranemo i går får fler att åtminstonde tillfällig använda bälten mer i bussen.

– Ja det tror jag. Och jag hoppas att det förändras på längre sikt också naturligtvis. Men absolut blir man observant nu och tänker sig för, säger Eivor Pettersson som står och väntar på en buss till Kalmar.

Hon säger att hon själv alltid har bältet på sig och både hon och flera busschaufförer jag pratar med tror att det mycket är en generationsfråga. Att äldre oftare är de som använder bälten även i bussen.

Det är lag på att de som sitter i en buss där det finns bälten också ska använda dem. Men enligt en undersökning från ett av de stora försäkringsbolagen i Sverige är det bara tre av tio passagerare som använder bälten. Vid olyckan utanför Tranemo sa vittnet att flera i bussen inte använde sina bälten.

Cornelius van den Bor kör bussen som Eivor ska åka med. Han är inte lika säker på att olyckan utanför Tranemo i går får fler att använda bälten i bussarna ens på kort sikt.

– Nja, jag tycker det är dåligt. Det ligger omkring 60 procent som inte använder bälte och de har ingen aning om vad som händer i en buss. Om de kör bil använder de alltid bälte så varför inte i en buss?

Cornelius van den Bor menar att folk inte förstår vilka krafter som finns i bussen. Så vi gör ett test. Jag får stå i mittgången längst fram och hålla mig i några stänger med händerna och så kör Cornelius bara i tio kilometer i timmen och tvärbromsar. Hela kroppen flyger fram och jag får rejält ont i handlederna, och då var jag beredd på att Cornelius skulle bromsa. Vi gör samma test när jag sitter ner i sätet, men utan bälte. Också då flyger överkroppen fram ordentligt när bussen bromsar in kraftigt.

– Tänk då vad som skulle hända i 80 kilometer i timmen, säger Cornelius van den Bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".