Sonja Karlsson. Foto: Malin Gustavsson.
Sonja Karlsson. Foto: Malin Gustavsson.

Sköterska målar väggar på barnpsykiatrin

"Barn är som såpbubblor"
1:44 min

Sedan i våras har miljön förändrats inne på Barn- och ungdomspsykatrins akutavdelning i Kalmar. En av sjuksköterskorna, Sonja Karlsson, har börjat måla på väggarna och hon har en tanke med varje bild.

Sonja Karlsson fick frågan om hon ville måla på väggarna här i våras, satsningen ingår i SKL:s förbättringsarbete inom psykiatrin: Bättre vård, mindre tvång.

Först gjorde hon några test nere i källaren och sedan gick hon loss på avdelningen. Hon målar när det finns tid, ibland är det många barn att ta hand om, ibland få.

Hon målar inte bara vackra blomslingor och fina färger, nej det finns dessutom en tanke med varje bild. Det börjar redan när man öppnar dörren. Till höger om dörren har hon målat ett barn som blåser såpbubblor.

– Jag tycker att barn är som såpbubblor, de är skimrande och lätta, men de är också sköra så man får vara lite försiktig med dem. Men med rätt vind kan de flyga hur långt som helst, säger Sonja Karlsson.

Hon har målat gardiner och bokhyllor i en del rum för de ska kännas mer ombonade också men många bilder innehåller symboler som hon har tänkt igenom noga. Hon har bland annat målat ett öppet fönster med öppet hav och ett barn som flyger med en drake längre ner i korridoren.

I ett rum sitter en skata med några körsbär, och den som vill kan leta efter fler körsbär på andra väggar på avdelningen.

– Jag har en bild med en vagn med fem bebisar som har tappat en napp. Alla har olika ansiktsuttryck, någon blir ledsen, någon blir arg, någon bryr sig inte, någon blir bara nyfiken. Där vill jag visa att samma händelse kan upplevas olika hos olika människor. Och man kan visa hur man mår med den bilden, berättar Sonja Karlsson.

Hon har också gjort målningar som kan hjälpa barn som inte kan svenska att förklara något, eller få svar.

Har de använt bilderna då?

– Ja, när man frågar. Jag har målat en fågelbur och en fågel som är lite tilltufsad och som sitter på en gren och sjunger vackert. Då var det någon som sade, jag tycker så mycket om den där just för att fågeln sitter utanför buren.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar ska få helt nya lokaler, så bilderna som Sonja målar kommer att försvinna. Det har gjort henne mer fri och utan prestationsångest. Hon har hur mycket idéer som helst och naturligtvis hoppas hon att något av det hon har gjort kan upprepas på det nya stället.

– Ja, det har man pratat om att det kanske man ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".