Två till sjukhus efter olyckor med lut

Två personer har fått föras till sjukhus i natt efter att ha fått lut i ögonen. Båda jobbar hos batteritillverkaren SAFT i Oskarshamn. Larmet om den första olyckan kom vid halv tretiden, den andra strax före klockan fyra.

Polisens vakthavande befäl, Alf Jacobsson, säger till P4 Kalmar att det inträffar sådan olyckor flera gånger varje år.

-- Det kommer larm lite då och då.

Företaget larmar alltid så fort någon får lut på sig och P4 Kalmar har rapporterat om liknande olyckor tidigare.

Ibland handlar det till exempel om att någon har råkat klia sig i ögonen med handskarna på och då krävs det genast en ögonsköljning. Det har också inträffat att det frätande lutet har stänkt upp i anställdas ögon trots att det, enligt tidigare uppgifter från företaget, bland annat ingår krav på skyddsglasögon när man arbetar.

Det var troligen inget allvarligt den här gången. Båda personerna fördes till Västerviks sjukhus.

Hur farligt är lut?

Vissa alkaliska produkter är starkt frätande, och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Kaliumhydroxid, kalilut, kaustik soda, lut, natriumhydroxid, natronlut kan ingå i avloppsrensningsmedel, färgborttagningsmedel, maskindiskmedel för storkök och lantbruk, propplösare och ugnsrengöringsmedel.

//Information från Giftinformationscentralen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".