Bokbord. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Bussresenären Violetta Öhman tar med sig en bok om Marilyn Monroe. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Bussig konstnär bjuder på böcker i busskur

P4 Kalmars reporter Tobias Sandblad klev in i busskuren
3:22 min

I morse hade en konstnärssjäl i Kalmar lagt ut 37 böcker på ett bord i en busskur utanför radiohuset i Kalmar. Han ville sprida värme och låta andra läsa det som fanns i hans förråd.

P4 Kalmar går dit och träffar två bussresenärer som överlyckliga tar med sig ord på sin resa vidare.

Fotografen, konstnären och författaren Jan Nordström såg till att ett bord med 37 böcker var på plats när de första bussresenärerna tog plats i busskuren Malmen på Norra Vägen 22 i Kalmar på måndagsmorgonen.

När P4 Kalmars Tobias Sandblad var där vid tiotiden står en liten blomkruka på bordet. Blomman är utbytt mot ett tyghjärta.

26 böcker är kvar, 25 om man räknar bort den som precis är på väg att åka iväg med bussen mot Lindsdal.

Det är en bok där Lars Ulvenstam gör intervjuer med gamla som får en ägare, som redan när hon satt sig på bussen norrut börjar bläddra i boken, som hon säger för minnena från hennes eget arbete med äldre.

– Jag tar Barbro Lindgrens Loranga, säger Tobias Sandblad och börjar prata med ytterligare en bussresenär.

– Nu har jag något att läsa under julledigheten, säger Violetta Öhman.

Violetta Öhman tar med sig Blondie som handlar om Marilyn Monroe och uppskattar initiativet och blir märkbart varm i hjärtat över bokgåvan.

När P4 Kalmar går därifrån är 23 av de 37 utlagda böckerna kvar. Bland annat Erland Loes Naiv Super med den klassiska bultbrädan på omslaget.

– Den borde en del politiker läsa, säger Tobias Sandblad, och går hem för att skriva en krönika kring den senaste veckans debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".