Tobias Sandblad. Foto: Malin Gustavsson
Tobias Sandblad. Foto: Malin Gustavsson

"Känns som att politikerna har snott en bultbräda på dagis"

Lyssna: Tobias Sandblad om sandlådan i svensk politik
3:23 min

"Jag ser samma spel som när man ska försöka medla mellan barnen i sandlådan". Det säger P4 Kalmars politiska reporter Tobias Sandblad i en krönika om kaoset i svensk politik.

Jag sitter och lyssnar på inlägg efter inlägg med koppling till förra veckans händelser i rikspolitiken - där inte bara Annie Lööf och Stefan Löfven är med och bidrar till den hårda tonen. Även deras partikamrater i Kalmar län hjälper till och för partiets linje vidare. I min egen facebooktråd utbytte socialdemokratiska kommunalrådet i Kalmar Johan Persson och Centerns riksdagman från Kalmar Anders Åkesson åsikter fram till halvtolv på torsdagskvällen. Utan att ha närmat sig varandra en centimeter kring historiebeskrivningen.

Jag blundar och ser samma spel som när man ska försöka medla mellan barnen i sandlådan som kommer springande och säger att den andra kastas sand i mitt öga. Eller bråket på jobbet eller någon förening där det finns två versioner om vad som hänt. Och ingen kan närma sig den andras sanning. Och mötas på halva vägen.

"Ni var dumma för ett år sen. Då kan ni inte anklaga oss för att vara dumma nu. Nu ska ni få för gammal ost."

"Vi har ju försökt bli vän med er. Men ni vill inte. Och har ni börjat leka med Jimmy istället. Vet hut."

"Ska ni säga. Som lekte med Jimmy förra veckan. Vi är inga vänner. Vi är okamrater. Och det är ert fel att det är så."

Har ni någon gång försökt att medla i en konflikt där två människor är lika starkt övertygade om att den andra har gjort något mycket hemskt. Deras övertygelser är lika stora båda två. Och kanske lika sanna. För vem vet hur den andra känner det utan att gå in i den andres känslor.

I morse hade en konstnärssjäl i Kalmar lagt ut 37 böcker på ett bord i en busskur utanför radiohuset i Kalmar. Han ville sprida värme och låta andra läsa det uppskattar. Jag går dit och bläddrar och hittar norske författaren Erland Loes Naiv Super där huvudpersonen har en bultbräda, en sån som många säkert hade när ni var små där man kan slå in små cylinderformade träbitar i olika färger genom små hål.

Det känns som att politikerna har varit inne och snott en bultbräda från en av förskolorna och slagit och bankat på inte bara sin egen blå eller röda träbult utan också på alla möjliga färger. Och på träställningen som håller ihop den. Nu är bultbrädan så slagen på att man måste hämta en skruvmejsel och skruva fast sidorna på den. Och kanske bättra på färgen på dom skavda bultarna.

Självklart ska politiker har olika åsikter. Det är ju själva grunden för demokrati. Att det finns olika tankar om hur samhället ska utvecklas – och vilka metoder som är bäst att nå fram dit. Men ibland känns det som att politikerna bråkar om helt andra saker än det här.

Men det fina med bultbrädan är ju att man kan vända på den och börja om från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".