Plåtburk. Foto: Madeleine Petersson
1 av 3
Foto: Madeleine Petersson
Madeleine Petersson. Foto: Privat
2 av 3
Madeleine Petersson. Foto: Privat
Plåtburk. Foto: Madeleine Petersson
3 av 3
Foto: Madeleine Petersson

Blogg: Dina plåtburkar kan vara värda pengar

Vår vintage-expert Madeleine tipsar dig denna vecka om att ta hand om dina gamla plåtburkar som du har hemma. Det kan vara värdefulla burkar nämligen.

Läs Vintage-Maddes blogginlägg via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg 8/12 2014

Plåtburkar från chokladfabriker

Jag fullkomligt älskar plåtburkar från förr! Det är faktiskt till och med så att jag samlar på dem. De ska gärna vara färgglada eller komma från någon chokladfabrik i Sverige.

I Kalmar hade vi en fabrik som hette Kalmar Konfekt och Karamellfabrik som startade 1903 med en småskalig tillverkning på Storgatan. Chokladfabriken kallades även för Röda Ugglan eller Choklan' i folkmun. Jag har en fantastiskt fin burk därifrån som heter Kalmar "Bon-bon", vilket betyder godis på franska och Kalmar Slott pryder denna fantastiska burk.

Öppnar man locket så kan man även se små lufthål under. Förr i tiden tänkte man på att det både skulle vara praktiskt och snyggt! Burken kommer från ca 20-talet och håller standarden än i dag, men 100 år på nacken. En sådan burk är värd runt 400 kr.

En annan härlig och naggande god burk är den färgglada burken från Sveas chokladfabrik i Norrköping. Plåtburken är från 50-talet och finns i gul och mintgrön version. Dessa burkar är enormt populära och man kan hitta dem på både bloggar och Instagram. Denna burken är värd ungefär 200-300 kr beroende på skicket. 

Plåtburkarna kan du hitta på loppis eller på din mormors vind. Annars går det alltid att leta på internet om man verkligen vill ha en sådan fin burk själv. Det man ska tänka på innan man köper en burk är hur skicket är. Öppna locket och kolla om burken är i fint skick invändigt och att det luktar okej. Därefter bör säljaren har satt prislappen. 

Man kan förvara kakor, tepåsar, pysselsaker, fröpåsar eller andra saker i en sådan burk eller så bara samlar man på dem för att de är dekorativa - som jag gör! 

Lycka till alla sakletare där ute som gillar plåtburkar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".