Arbetsförmedlingen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Arbetslösheten i Kalmar län fortsätter minska

Arbetslösheten i Kalmar län beräknas minska med 300 personer nästa år - och 700 fler blir sysselsatta. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Men det finns också en risk att antalet arbetlösa i så kallade utsatta grupper ökar. I oktober 2014 utgjorde de 64 procent av de arbetslösa i länet. Totalt just nu är 8 660 inskrivna arbetslösa i Kalmar län.

I slutet av oktober i år hade drygt 2 790 personer varit utan arbete i mer än ett år.

– Även om konjunkturen fortsätter att utvecklas positivt så går det sakta, säger Hans Fritz, arbetsförmedlingschef i Kalmar i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna i länet är inte fullt så positiva som för ett halvår sedan då det gäller efterfrågan på varor och tjänster. Trots hög arbetslöshet uppger 19 procent att de har svårt att hitta personer med den kompetens som eftersöks, framför allt till yrken som kräver längre eftergymnasial utbildning.

19,2 procent av länets sysselsatta arbetar inom tillverkning och utvinning, en siffra som är 6 procentenheter högre än motsvarande siffra för riket. Även vård, omsorg och sociala tjänster sysselsätter något fler än riket.

Emmaboda kommun har flest sysselsatta inom industrin, 49,4 procent. Siffran är hög även i Oskarshamn med 34,7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".