Paraffin. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Oljeutsläpp utanför sydöstra Öland

Har bildat klumpar som ligger längs med kusten
5:02 min

Det har läckt ut paraffinolja längs med Ölands sydöstra kust och saneringsarbetet pågår för fullt. Troligtvis är det en båt som har orsakat utsläppet - då den rengjort sina tankar.

Både kommunanställda och frivilliga bekämpar nu utsläppet. Paraffinoljan har stelnat och bildat klumpar - de största är uppåt två decimeter i diameter.

Troligtvis är det en båt som har orsakat att paraffin läckt ut och nu nått en lång kuststräcka på Öland - i samband med att den rengjort sina tankar. Men detta är inte något som bryter mot lagen, så länge det sker tillräckligt långt bort från land - och det reagerar nu Mörbylånga kommun på, som är den Ölandskommun som drabbats värst:

– Vi tycker det är helt förskräckligt, säger miljöchefen Cajsa Lindberg och tillägger att hon tycker att det borde vara ett totalförbud mot den här typen av utsläpp.

Det är oklart hur lång tid det tar för naturen att bryta ner paraffin. Det är en raffinerad mineraloljeprodukt som är ofarlig att hantera i den här formen.

I Borgholms kommun har endast mindre mängder påträffats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".