Full fart i den nyöppande affären i Västervik.
Full fart i den nyöppande affären. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Det skapas nya jobb i Kalmar län

Flest jobb inom tjänstesektorn och offentlig sektor
2:16 min

I sin senaste prognos räknar Arbetsförmedlingen med att arbetslösheten ska gå ner och fler ha sysselsättning nästa år. Bland annat ser arbetstillfällena ut att öka inom handeln.

Johanna Korte har fått jobb i affären Kicks som just har öppnat i Västervik:

– Underbart. Det finns inga för ord att beskriva. Jag har hittat det jobb som jag vill pensionera mig med här i Västervik. Den känslan är obeskrivlig, säger hon till P4 Kalmar.

Det går åt rätt håll fortfarande, men lite långsammare. Så kan man sammanfatta prognosen från Arbetsförmedlingen.

Det skapas jobb och arbetslösheten går ner, men optimismen är inte riktigt lika stor som tidigare här i länet.

Det är mycket som spelar in i hur det verkligen blir sedan - både sådant som händer i Sverige och i världen. Men ska vi tro prognosen, så minskar arbetslösheten med 300 personer nästa år.

Främst är det inom tjänstesektorn och offentlig sektor som jobben finns - men också inom handeln. Däremot ser det inte lika bra ut inom industrin och jordbruket - och utsatta grupper har fortsatt svårt att hitta jobb.

Så allt är inte rosenrött, men jobben blir ändå fler. Det betyder att fler, inte minst unga, får en chans att komma in på arbetsmarkaden.

Och att ha ett jobb är viktigt tycker Johanna Korte:

– Vara ute bland folk och ha något att göra, socialare liv kan man inte få. Det är helt underbart, nya människor varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".