Dansgolv.
Foto: Steve Pope/TT

Mycket tafs på krogen - men få anmäler

"Det händer väldigt ofta, och då ser man det inte som en stor grej"
1:24 min

Att som tjej få en hand på rumpan eller på brösten när du är ute på krogen - är inget ovanligt. Trots det har det under 2014 bara kommit in en anmälan om sexuellt ofredande i centrala Kalmar till Polisen.

Under en onsdagskväll ute på krogen berättar flera tjejer att de varit med om olika sexuella trakasserier. Stephanie är nitton år gammal och har varit med om att killar har tafsat flera gånger:

– Det händer ofta, särskilt om det är konsert eller något och alla står så nära varandra. Då är det killar som tar på en i smyg. Man hoppas ju att det inte är med flit, men oftast är det ju det, säger hon.

Inga av de tjejer som vi har pratat med har ens tänkt tanken på att anmäla det de blivit utsatta för. Istället har de oftast bara skakat av sig det.

Agnes, som är arton år gammal, säger att tafsningar har blivit normaliserade ute på krogen:

– Jag tror att just tafsningar är väldigt normalt, eller vad man ska säga. Det händer väldigt ofta, och då ser man det inte som en stor grej liksom. Men det är ju väldigt dåligt, men det är så det är, säger hon.

Att bli tafsad på kan räknas som ofredande eller sexuellt ofredande. Anna Wirblad, som är gruppchef för Kalmarpolisens ungdomsteam, säger att det är oacceptabelt att bli utsatt för någonting och att alla anmälningar tas på allvar:

– Vi tar alla anmälningar som kommer in seriöst.

Tror du att det händer mer än vad som anmäls?

– Ja, definitivt.

Anna Wirblad säger också att hon tror att det är få som är medvetna om att det faktiskt är straffbart att tafsa - och att det kan vara en av anledningarna till att så få väljer att anmäla att de blivit utsatta.

– Det är alltså böter eller fängelse i högst två år man kan få för det här. Det är många som inte ens vet om att saker och ting är ett brott, att det går att lagföra, och att man kan få ett straff för det, säger hon.

Inslaget är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistik och media på Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".