Waldorfsallad med rökt lax. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Waldorfsallad med rökt lax. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Waldorfsallad med rökt lax

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 10/12 2014.

Salladen skapades redan 1896 på lyxhotellet Waldorf Astoria i New York men när receptet skulle översättas till svenska blev det lite tokigt; engelska ”celery” blev rotselleri på svenska. Men i originalet ska det vara blekselleri, det vill säga stjälkar av selleri. Till Nobelfesten 1964 serverades salladen till järpar, men i dag blir det rökt lax i stället. 

Till 4-6 personer:

Du behöver:

 1 dl majonnäs

1 dl grädde eller gräddfil

100 g blekselleri, i tunna skivor

2 äpplen, skalade och fint tärnade

1 dl grovt hackade valnötskärnor

½ tsk salt

½ citron, pressad saft

½ tsk malen svartpeppar

Till servering:

1 litet huvud grönsallat

200 g rökt lax i tunna skivor

½ citron i skivor

Blanda samman alla ingredienser till salladen och smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Fördela sallatsbladen på tallrikar, lägg på lax och servera med en klick Waldorfsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".