Lammstek med madeirasås och tomatsallad. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Lammstek med madeirasås och tomatsallad. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Lammstek med madeirasås och tomatsallad

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 10/12 2014.

På Nobelfesten 1972 bjöds gästerna på lammstek. I dagens program klappar Annica in steken med torkade örter och ugnssteker den så att den är klar innan måltiden börjar. Sedan får den vila tills det är dags att servera steken i tunna skivor. 

Till 8 personer.

Du behöver:

1 lammstek, ca 1,5 kg

2 msk torkade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano

smör

salt, peppar

steksnöre

Till madeirasås:

stekfett från lammsteken

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 msk olja

2 msk socker

1 dl balsamvinäger

1 dl madeira

2 msk kalvfond (konc på flaska)

2 dl vatten

salt och peppar

1 1/2 msk maizenaredning (för mörka såser)

Till tomatsallad:

200 g söta cocktailtomater i halvor

1 burk eller tetra stora vita bönor

½ röd lök

2 msk olivolja

½ msk balsamvinäger

salt, peppar

Värm ugnen till 150°

Klappa in lammsteken med örterna.

Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.

Smält en klick smör i en stekpanna och bryn stek runt om. Salta och peppra.

Lyft över steken till en liten ugnsform och stick in en termometer på tjockaste stället.

Stek i nedre delen av ugnen tills temperaturen på steken är 60°.

Gör under tiden såsen.

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i stekfettet från lammsteken. Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg.

Tillsätt balsamvinäger och madeira. Låt koka ihop någon minut.

Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Sila såsen och red med maizena.

Till salladen halverar du tomaterna, blandar med snyggt skuren rödlök och ringlar olja och balsamvinäger över. Skölj bönorna och vänd ner dem. Salta, gärna med flingsalt och peppra lätt.

Ta ut steken och linda in den i fuktigt smörpapper. Använder du aluminiumfolie blir det för tätt och steken ”efterkokar”. Låt steken vila en stund och skiva sedan upp den. Servera med tillbehören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".