Glassbakelse. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Glassbakelse med hallonsorbet

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 10/12 2014. 

Glass i olika former förekommer ofta som dessert på Nobelfesten. Vi går inte loss på varken spunnet socker eller annat knepigt, utan gör en busenkel efterrätt på färdigköpt sorbet.

Till 6 personer.

Du behöver:

100 g god mörk choklad

½ l hallonsorbet

muffinsformar

100 g hallon, frysta går bra

1 msk florsocker

ev. vispad grädde

Ta undan ett par rutor choklad och smält resten över knappt sjudande vattenbad.

Häll en sked smält choklad i en muffinsform och vicka runt så att kanterna täcks av choklad. Fortsätt på samma sätt. Ställ dem svalt att stelna.

Ta fram sorbetlådan från frysen och låt den bli mjuk, men inte helt smält.

Fyll chokladskålarna med sorbet, täck med plastfilm och ställ tillbaka i frysen. Gör gärna några extra när du ändå håller på.

Ta undan 6 hallon och koka upp resten med florsockret. Passera så att du får en slät sås. Ställ kallt.

När det är dags för dessert, lossa pappret och ställ formarna upp och ner. Dekorera med flagad choklad, toppa med ett helt hallon och servera, ev med vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".