Paraffin. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Stora klumpar med paraffin har spritts ut längs den öländska kusten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Ett ton paraffin har samlats upp längs Öland

Reportage: Här kämpar frivilliga med att plocka upp paraffinet
6:37 min

Att fartyg som transporterar paraffinolja passar på att rengöra sina behållare till havs är tillåtet, men på Öland har man nu ilsknat till sedan en sex lång mil lång sträcka varit full av stora vita klumpar. 

Det har lett till ett mödosamt arbete för kommunen och frivilliga att samla upp.

Ett ton paraffin har hittills samlats upp. P4 Kalmars reporter Tobias Sandblad åkte i dag till Stenåsabaden där fågelskådaren Björn Klevemark berättar om dagen då han första gången fick syn på klumparna.

– På stranden låg det stora taggiga klumpar, det såg ut som blött dasspapper, men det var paraffin, det stelnar liksom när det kommer i kontakt med vatten.

Ett tjugotal personer, en del från kommunen och många frivilliga har hjälpts åt att samla in paraffinet och arbetsledaren Roland Nanberg räknar med att man nått halvägs nu:

– Det har varit ett otroligt engagemang.

Efter det stora utsläppet av paraffinolja som nått sydöstra Öland kräver nu Mörbylånga kommun att frågan tas upp på nationell nivå.

Det är inte olagligt att rengöra förrådet som fartygen haft paraffinolja i, men det borde det kanske vara med tanke på de problem som det skapar för kommunen vid ett sådant här utsläpp enligt kommunen där Hans Sabelström (C) är vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Vi i de olika partierna kommer att agera och ta det här upp till de riksdagsledamöter som vi har. Sedan kan kommunen också att rikta en skrivelse till något lämpligt ställe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".