Harald Hjalmrsson och Johan Lilliecreutz. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Harald Hjalmrsson (M) och Johan Lilliecreutz, Linköpings universitet, skriver under samarbetsavtalet. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Treårigt samarbete klart med Linköpings universitet

"Relevanta och verklighetsnära uppdrag"
1:15 min

Västervik ska få företag som växer samtidigt som man lockar högutbildade att flytta hem igen. Det är kommunens mål med ett treårigt samarbete med Linköpings universitet som blev klart i dag.

– Jag hoppas det kan ge nya möjligheter för företagen, säger Anki Nilsson som är vd på kommunens näringslivsbolag Västervik Framåt.

– Att hitta nya utvecklingsmöjligheter och att fånga duktiga kunniga kreativa studenter och unga människor som vill jobba i Västervik.

Redan i dag finns ett campus i Västervik och man har också andra samarbeten med inte minst Linnéuniversitetet.

Samtidigt vill man ha mer kontakt med Linköping som är en växande region som lockar många unga som lämnar kommunen. På femton år har Västervik förlorat närmare 3 000 personer under 25 - en förlust som inte på långa vägar har kompenserats av tillbakaflyttare mellan 25 och 35. Och då universitetet i Linköping har många tekniska utbildningar så har man velat samarbeta med dem.

Kommunen och näringslivet går båda in med pengar och tanken är att forskare och studenter ska komma ut till företag som vill utvecklas.

Det är inte bara kommunen som ser en stor vinst med samarbetet. Johan Lilliecreutz som är vd på LIU Holding AB som arbetar med samverkansutveckling åt universitetet menar att också universitetet vinner mycket:

– Ju mer du får relevanta och verklighetsnära uppdrag att jobba med desto mer motiverade blir studenter och forskare för att kunna utveckla sig själva och känna att man är en del av ett samhälle.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".