Restaurangkök. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ökade krav på restauranger ger möjligheter för allergiska

Ska alltid veta vad maten innehåller
1:19 min

Från och med den 13 december i år kommer kraven öka på restauranger om kunskapen på allergiframkallande mat. En stor lättnad för många allergiska.

Av menyn ska det alltid framgå om en rätt innehåller ägg, nötter, mjölk och andra allergena produkter, eller så ska den som säljer maten berätta om vad den innehåller.

Louise Lövmo är kraftigt allergisk mot mjölk och är glad över beskedet.

– Det är jätte-jättebra!

Hon känner själv att det varit flera gånger då hon inte fått den information hon behöver, samt att personalen inte lyssnar på henne.

– Jag är allergisk mot komjölk och då behöver jag mjölkfri mat. "Javisst, det är inga bekymmer" säger personalen. Sedan får jag in tallriken och då ligger det en ostgratinerad tomat på tallriken. Då får jag vinka dit dem igen och säga att jag inte tål ost. De suckar och går tillbaka med tallriken. Sedan får man in maten igen och då ligger det lite sallad ovanpå tomaten. Luttrad som man är så petar man bort salladen och ser att osten bara är bortskrapad.

Hur känner du då?

– Jag blir jättearg. Inom vilket annat yrke som helst måste man ha kunskap om vad man jobbar med. 

Efter lagändringen hoppas Louise Lövmo kunna testa nya restauranger:

– Hoppas att det ska bli lättare att komma över tröskeln och besöka någon restaurang som man inte har besökt innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".