Kalmarman slåss med nazister i Ukraina

En välkänd våldsbrottsling från Kalmar slåss med en utländsk bataljon i Ukraina - en bataljon som beskrivs som nazistisk. Mannen är bland annat dömd för att ha organiserat en tortyrliknande misshandel.

Den 31-årige mannen från Kalmar framträder i en TV-intervju på sajten Youtube, där han berättar om att han vill kämpa för Ukraina mot Rysslands president Putin och att han ska få militär träning för den bataljon av utlandsfrivilliga som han tillhör - Azovbataljonen.

31-åringen har i Kalmar bland annat dömts för att ha anstiftat en tortyrliknande misshandel och åklagare Johan Henningsson säger till Östra Småland att mannen har en "djup kriminell identitet". Däremot har han inte tidigare uppvisat nazistiska sympatier.

Det är dock, sedan tidigare, känt att framträdande svenska nazister från bland annat Svenskarnas Parti strider för Azovbataljonen - en bataljon som har upprättats av den ukrainska regering som tillträdde efter det så kallade Majdanupproret som började för ett drygt år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".