Helena Victor och Ludvig Papmehl Dufay. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
1 av 3
Helena Victor och Ludvig Papmehl Dufay från Kalmar läns museum. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Utgrävningarna har skett under sommaren och här är en av visningarna man hade. Foto: Helena Victor/Kalmar läns museum
2 av 3
Utgrävningarna har skett under sommaren och här är en av visningarna man hade 2014. Arkivfoto: Helena Victor/Kalmar läns museum
Karta: Sandby borg. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
3 av 3
Här ligger Sandby borg. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nya fynd: Barn dödades vid massakern på Sandby borg

Barnskelett hittat vid utgrävning av Sandby borg
8:05 min

Även barn dödades vid attacken på Öländska Sandby Borg på 400-talet. Fynden där har väckt uppmärksamhet i hela världen, nu hoppas Kalmar läns museum att detta intresse ska hjälpa dem att finansiera kommande utgrävningar.

– Det vi har upptäckt är att de ben som vi grävde upp i september visar sig vara väldigt intressanta när vi har analyserat dem. Bland annat har vi en äldre man som blivit ihjälslagen och trillat över en eldstad som brann. Bredvid den äldre mannen ligger det ett ben från en överarm på ett litet barn på tre till fem år. Det visar att det inte bara är vuxna utan även barn som blivit ihjälslagna i den här massakern, säger Helena Victor, projektledare för utgrävningen av Sandby borg.

Sanby borg är fornborg som innehåller massa hus. Där har man hittat fler skelett från ihjälslagna personer, men ännu finns många fler att plocka upp. Utöver skeletten har smycken och andra fynd hittats. 

Ingen har vågat besöka borgen efter attacken

Det var någon gång på 400-talet som någon kom dit och slog ihjäl alla i borgen. Det unika är att allt är så bra bevarat. Arkeologer brukar tala om ett fruset ögonblick eftersom ingen varit där och rotat sedan 400-talet. Något har gjort att ingen vågade sig dit efter attacken.

Bara tre hela kroppar har hittils grävts ut, men de har hittat delar till tio personer på den lilla del arkeologer grävt. En fråga man nu vill ha svar på är om det bara var barnen och männen som dödades. Hittills har arkeologerna inte kunnat hitta delar som avslöjar om det finns kvinnoskelett där, vilket skulle kunna tyda på att kvinnorna togs därifrån. Men det är alldeles för tidigt att svara på.

För att kunna göra nya utgrävningar redan nästa sommar behöver museet få in pengar. Fram till nyårsafton försöker de därför få privatpersoner och företag från hela världen att skänka pengar genom så kallad crowdfunding. Hittills har de fått in runt 100 000 kronor. Det behövs ytterligare 300 000.

– Det är första gången som man gör detta i hela Europa. Vi ger allmänheten möjligheten att vara delaktiga i projektet genom att skänka pengar och få olika typer av belöningar. Med de pengar vi får in får vi en möjlighet att fortsätta gräva i sommar, något som vi kanske inte kan göra annars, säger Helena Victor.

Den som ger belönas

Om Kalmar läns museum inte får in de 400 000 kronorna blir det ingen utgrävningen och de som skänkt pengar får tillbaka det som getts. Crowdfunding innebär att den som ger får en present.

– Skänker man lite pengar får man en liten belöning, skänker man jättemycket pengar får man en jättefin belöning. Vi har en stege från 50 kronor till 50 000 man kan skänka, säger Ludvig Papmehl Dufay på Kalmar läns museum.

Hittills har exempelvis författaren Herman Lindqvist och journalisten Johanne Hildebrandt skänkt pengar. En amerikansk kvinna har skänkt 50 000 kronor. För det får hon bo fint på Öland och vara med och gräva en dag på Sanby borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".