Foto: TT
Foto: TT

SMHI: Var beredd på riktigt besvärligt väder

Under fredagseftermiddagen drar ett djupt lågtryck in över södra Sverige. Enligt SMHI kan det bli aktuellt med klass 2- eller till och med klass 3-varningar.

– Ett djupt lågtryck drar in över landets södra delar under eftermiddagen. Det väntas nederbörd i form av regn och snö i kombination med hårda vindar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

I Götaland kan vinden kan nå stormstyrka i byarna, de kraftigaste vindarna väntas drabba Halland och nordvästra Skåne. De kraftiga vindarna väntas sedan att dra vidare österut över Kronoberg.

Enligt SMHI kan vädret orsaka stora problem.

– Genom att det det är blåsigt och snöfall så kan det bli problem på vägarna, även elförsörjningen kan störas men det är jättesvårt att säga just nu, säger Lisa Frost.

SMHI har ännu inte utfärdat några varningar, det gör man först ett dygn i förväg. Även om det är en något osäker prognos i nuläget så kan vi räkna med busväder, enligt Lisa Frost.

– Man ska vara beredd på riktigt besvärligt väder. Det kan handla om klass 2-varningar för delar av Götaland, säger Lisa Frost.

En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Enligt SMHI kan det till och med bli tal om en klass 3-varning som kan innebära stor fara för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".