Foto: Bo-Aje Mellin/SVT
1 av 2
Ett minne blott på många håll. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT
Förbudskylt på förskolan Fyrklövern i Emmaboda. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
2 av 2
På förskolan Fyrklövern i Emmaboda råder fotoförbud. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Nya regler stoppar bilder på luciatåg i många kommuner

Förskolläraren: "Man är lite kluven"
1:51 min

Gulliga luciatåg i fotoalbumet kan bli ett minne blott. I många av länets kommuner har man infört regler mot att fota barn i grupp, det visar P4 Kalmars genomgång. Orsaken är risken det innebär när föräldrar sen lägger ut bilder i sociala medier.

På avdelningen Holken på förskolan Fyrklövern i Emmaboda övar femåringarna på luciasånger inför luciatåget på förskolan. Och här i Emmaboda har kommunen en policy om att föräldrar bara ska fotografera sitt eget barn vid till exempel Lucia. För att ta kort på något annat barn måste man ha fått tillstånd från de barnens föräldrar.

Förskolläraren Ingela Sigvardsson har lite dubbla känslor inför beslutet.

– Man är lite kluven, det är ju roligt att ta kort på sitt barn och deras kompisar, men samtidigt förstår man dem som inte vill vara med på bild eftersom mycket läggs ut på Facebook idag där det blir synligt för ganska många, säger hon.

I hälften av Kalmar läns kommuner finns det en policy för hur föräldrar och andra får fotografera barn i grupp och i de flesta finns någon typ av reglering kring fotograferande.

Orsaken till att många kommuner har börjat införa regler kring fotografering är att föräldrarna sedan lägger ut bilderna på sociala medier. På så sätt kan bilder på barn med skyddad identitet eller som på annat sätt lever gömda spridas okontrollerat.

Britt Petersson som är mormor ska gå på luciafirande på Holken i Emmaboda. Hon vill gärna ta kort på luciatåget, men tycker att de nya reglerna är bra.

– Det tycker jag är otäckt om det kommer ut och kommer i fel händer, det är för mycket skit, säger Britt Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".