härbärge
1 av 2
Huset som väntas bli härbärge för EU-migranter. Foto: Rpoger Bergvik/Sveriges Radio
diakoni
2 av 2
Lars Björksell, chef för Diakonicentrum i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Klart med härbärge för EU-migranter i Växjö

"Behövs minst ett dussin platser"
1:30 min

Det blir ett härbärge för EU-migranter i huset  Ekebo nära Skogslyckans församlingshem i Växjö. Huset används i dag delvis av hjälporganisationen Den Öppna Dörren, berättar Lars Björksell, chef för Diakonicentrum.

– Det är en fastighet som används i dag av Den Öppna Dörren, framför allt på lördagar. Det är ju på dagtid så då skulle man kunna samsas i samma hus med den här verksamheten som ju är igång sju nätter i veckan.

Det är svårt att veta exakt hur stort behovet är och det skiftar också från vecka till vecka, säger Lars Björksell.

– Men det behövs i alla fall ett dussin platser, ibland upp emot 20.

Alla kyrkor i Växjö, Röda Korset och Erikshjälpen står bakom härbärget. Lars Björksell har ett stort engagemang efter att ha haft  en hel del kontakter med EU-migranter:

– De vill ha ett bättre liv. De har det erbarmligt fattigt, de flesta är ju romska tiggare och som folkgrupp lever de ju oerhört fattigt och är exkluderade i de samhällen de kommer från i Rumänien och Bulgarien. Och det förstår man ju om man tänker efter när de kan sitta på Storgatan i regn och snö i stället för att vara med sina familjer i sina hemländer.

Nu återstår ett formellt ja från styrelsen för Den Öppna dörren och en del praktiska frågor så ska sen härbärget kunna öppna den 7 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".