Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT
Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT

Så förbereder du dig för stormen Alexander

"Hoppas att medborgarna är förberedda"
2:26 min

Stormen Alexander ser ut att drabba större delar av södra Sverige än vad SMHI tidigare gått ut med och den väntas påverka infratrukturen i södra Sverige. I Halland och Skåne har man förberett sig väl för ovädret.

Lågtrycket som drar in över Sverige ser ut att ta en sydligare bana än förväntat.

– Vi ser att det finns risk för kraftigare vindar längre söderut, och den kraftigaste vindbanan ser ut att röra sig vidare mot Öland och Gotland. Men det är avhängigt på lågtryckets bana och fortfarande ganska osäkert, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Nu ligger en klass 2-varning över hela Skåne utom Österlen, Halland, Kronoberg, Öland och Gotland för stormbyar på runt 25 meter per sekund, och ovädret väntas få stora konsekvenser för infrastrukturen i de drabbade områdena.

Trafikverket kommer att ställa in tåg på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med sänkt hastighet.

Skåne län är väl förberett för stormen, säger Johan Ekerman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Alla organisationer är väl förberedda, men vi hoppas också på att man som medborgare är förberedd, säger han i P1-Morgon.

Vad har ni för uppmaningar till människor som behöver ge sig ut  i dag?

– Nu kommer Alexander vid en ganska fördelaktig tidpunkt. En fredagskväll och natt mot lördag är ganska bra i kombination med det korta förloppet, men det som är viktigt är att ta in lösa föremål, surra fast det som man inte kan ta in, och att ha stearinljus, ficklampor och en batteridriven radio framme, eftersom radion är en viktig informationskälla.

Också i Halland rustar man för stormen, som slår till mot Hallandskusten i kväll. Stormen Gudrun 2005 drabbade hamnen i Halmstad väldigt hårt - över 1 600 importbilar värda mer än 300 miljoner kronor förstördes av vattenmassorna då.

Carl-Henrik Hägg som är produktionschef i Hallands hamnar, berättar att de byggt en mobil vattenbrytare eftersom vattennivån beräknas stiga med upp till en meter på vissa ställen.

– Vi har anskaffat ett antal 20-fots containrar som vi sätter upp längs kajkanten för att bryta de vågor som vi förväntar oss komma, säger han till P4 Halland.

Hela södra Sverige drabbas av ovädret, om än inte i lika hög grad som områdena där klass 2-varningen ligger. SMHI varnar för mycket hårda vindbyår på 21 meter per sekund i större delen av Götaland.

Enligt SMHI drar stormen Alexander in över Sverige under en förhållandevis kort tid. Man tror att vindarna blåser som starkast vid 21-22-tiden på fredagskvällen för att sedan avta under natten mot lördagen.

– Stormen rör sig ganska fort förbi här, och framåt lördag morgon ligger lågtrycket mot Finland, säger Marcus Sjöstedt vid SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".