Kalmar tingsrätt och polisens tekniker arbetar. Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Mordrättegången i Kalmar

Sista dagen i rätten för det mordåtalade paret

Redan tidigt fick anhöriga en obehaglig känsla av att allt inte stod rätt till och att den åtalade kvinnan hade något med 63-åringens försvinnande att göra. Det sa åklagare Gunilla Öhlin i inledningen av sin slutplädering i rättegången mot det par som misstänks ha mördat en 63-årig man norr om Kalmar.

I dag kommer åklagare, målsägarbiträde och advokater lägga fram sina bästa argument för att paret ska fällas respektive frias för mordet i sina slutpläderingar. 

Åklagare Gunilla Öhlin menar att kvinnan varit med och planerat och genomfört mordet och det bevisas av flera fakta. Den misstänkte mannen ringde kvinnan tidigt på morgonen visar polisens telefongenomgång.

Dessutom måste någon ha släppt in honom eller gett honom en nyckel. Det är bara den misstänkta kvinnan som kan ha gjort det, menar åklagaren.

Själv saknar mannen kunskap om vapen och hur de används men kvinnan hade däremot en halv jägarexamen och kunde visa honom, säger Gunilla Öhlin.

Dessutom har mannen berättat för huvudvittnet att kvinnan var med vid mordet. Att hon fick hämta presenning och rep för att forsla bort kroppen. Mannen har berättat exakt vilken slags presenning det handlar om för huvudvittnet, vilket bekräftas av den tekniska undersökningen.

Kvinnan letade väldigt lite efter 63-åringen, trots att hon visste att hon visste att han hade varit trött och sliten. Hon var ute och red lite grann och tittade efter honom. Hon kontaktade inte sjukvården och kollade inte i lägenheten som 63-åringen hade inne i Kalmar. Det är märkligt menar åklagaren.

Paret besökte däremot 63-åringens bankfack en knapp vecka efter morddagen och tömde dem, enligt åklagaren. Det tror åklagaren mest har att göra med att paret letade efter ett nytt testamente.

Kvinnan förfalskade också en 63-åringens namnteckning i hennes och 63-åringens gemensamma bolag istället för att säga till om att han var saknad. Allt det här gjorde kvinnan för att hon visste att 63-åringen inte skulle komma tillbaka, menar åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".