Elise Abrahamsson, Sofia Petersson och Oskar Engström. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Elise Abrahamsson, Sofia Petersson och Oskar Engström är tre av eleverna som driver fotbollsakademins litteraturblogg. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Blev bättre på läsning med litteraturblogg

Reportage: Skärper sig när de ser varandras inlägg
4:52 min

Eleverna på idrottsgymnasiet i Kalmar har blivit bättre på att läsa och skriva tack vare arbetet med en litteraturblogg. Istället för att lämna in uppgifter var för sig delar klassen med sig av sina inlägg på bloggen.

Det innebär att eleverna skärper sig när de vet att alla ser vad de har skrivit.

– Nu ser alla vad man skriver, då vill man att det ska se jättebra ut. Man spetsar till det, man vill impa på de andra, säger Oskar Engström.

Det är läraren Viktora Fernstedt Westberg som har infört litteraturbloggen i undervisningen i svenska för de som går andra året vid idrottsutbildningen på Stagneliusskolan i Kalmar. Hon skaffade internetplattformen genom Webstjärnan, en pedagogisk tjänst för den som vill använda it i skolan. Och hon är nöjd så här långt.

– Framför allt när jag märker att elever som är ganska svaga och inte har så gott självförtroende, när de ser vad andra har gjort, så blir det ett sätt att lära sig, säger hon.

Genom att uppgiftsinlämningen blir mer synlig för alla, anstränger sig eleverna mer och får också hjälp av varandra. Arbetet sker dessutom mer i en process, där de får tips och råd och kan förbättra sig från gång till gång i inlägg och kommentarer. Mycket av arbetet sker på lektionerna och det är en fördel för eleverna som tränar mycket, fotboll och innebandy bland annat, vid sidan om de traditionella ämnena i skolan.

– Fotboll är en del av vår skola också liksom, det tar mycket energi, säger Oskar Engström.

Under hösten har de jobbat med Selma Lagerlöfs klassiker Kejsaren av Portugallien från olika perspektiv. Målet var att motivera fler att läsa och utveckla sitt egna skrivande.

– De har aldrig skrivit så bra som de gör nu, säger Viktoria Fernstedt Westberg, som tänker använda bloggmetoden i fler kurser i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".