Kvarlämnade saker i bilen kan locka tjuven. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kvarlämnade saker i bilen kan locka tjuven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Julklappar i bilen kan bli tjuvbyte

Se upp med hur du förvarar dina nyinköpta klappar i julhandeln. Med sändare kan tjuvarna nämligen lätt blockera låsfunktionen på din bil och stjäla paketen, varnar försäkringsbolag.

De största riskområdena är parkeringsplatser vid stora köpcentrum. Tjuvar håller uppsikt över parkeringen för att kolla personer som lämnar varor i bilen för att sedan gå tillbaka för att fortsätta shoppingrundan. Och i ögonblicket du låser bilen slår tjuvarna till: Med hjälp av störningssändare blockeras signalen till den fjärrstyrda nyckeln, och bilägaren kanske inte alltid bryr sig om att kolla dörrarna.

Enligt Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar, har störningssändare av den här typen använts av tjuvar i många år. Den är ett svar på bilarnas allt mer sofistikerade låsteknik, och klarar av att störa låset på så långt håll som 25 meter. Och eftersom exempelvis musikanläggningar numera vanligen är integrerad i bilarna riktar tjuven allt oftare in sig på saker som försvaras löst.

– Vi ser att det främst är i julhandeln den här typen av stölder inträffar, säger Susanne Fagerberg.

Tjuvarna kan störa fjärrlåset men också bryta sig in på annat sätt. De opererar snabbt och kan vara svåra att upptäcka under den mörkaste tiden på året, även på en parkeringsplats där det rör sig mycket folk.

Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm, känner igen problemet med störningssändare.

– Vi har sett det, men den vanligaste metoden är fortfarande att slå in rutan. Tjuvarna bryr sig inte om ett billarm, för stölden är över på några sekunder.

Det största problemet, enligt Peter Enell, är att många slarvar när man går ifrån bilen.

– Stanna och kontrollera att bilen verkligen låser igen - det är mitt viktigaste råd. Lämna aldrig heller någonting av värde synligt i bilen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".