Vanja Wikell, kall hyresgäst hos Byggebo
Vanja Wikell hade tur som hittade sin rävboa - den behöver hon nämligen för att hålla värmen om dagarna. Foto: Glenn Möllergren

Byggebos hyresgäster fryser inomhus

Boende: "Jag står inte ut - jag flyttar"
1:11 min

I Oskarshamn fryser hyresgästerna i Byggebos lägenheter efter att bolaget sänkt inomhustemperaturen. Man säger att det ska vara 20 grader i lägenheterna - men Vanja Wikell fryser och hon står inte ut med att hon måste ha ytterkläder på sig inomhus. 

Vanja Wikell bor i Kristineberg, ett stort bostadsområde i Oskarshamn. På golvet i hennes kommunägda lägenhet står en fläkt igång.

– Utan den blir det outhärdligt kallt, säger hon och berättar att en granne i lägenheten ovanpå brukar sitta med händerna på elementet för att få lite värme.

I en annan trappuppgång bor Britt-Marie Österhof. Hon säger att kylan har fått henne och hennes man att bestämma sig för att flytta.

Bakgrunden till de här problemen är att Byggebo har sänkt minimitemperaturen till 20 grader - en sänkning Hyresgästföreningen har godtagit i utbyte mot en lägre hyressänkning för 2015.

Men enligt Byggebo har man också haft tekniska problem med de temperaturgivare som ska reglera värmen beroende på väderleken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".