Presidiet och Anders Andersson (C) i talarstolen.
1 av 4
KF-presidiet i Kalmar och Anders Andersson (C) i talarstolen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Patricia Wildanfors (MP).
2 av 4
Patricia Wildanfors (MP) i Kalmar kommunfullmäktige. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Christopher Dywik (KD).
3 av 4
Christopher Dywik (KD) i KF i Kalmar idag. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Ingemar Einarsson (C).
4 av 4
Ingemar Einarsson (C) försvarade majoritetens budget i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Nu fördelas pengarna - många kommuner väljer att spara

Kalmar ska spara 30 miljoner
2:30 min

När hälften av länets kommuner i dag håller möten för att ta beslut om hur pengarna ska fördelas nästa år så är besparingar ett av nyckelordet som går igen. Även om det inte alltid kallas besparingar.

I Nybro, där kommunfullmäktige sammanträder på måndagseftermiddagen, väntas verksamheterna dra över sina budgetar med 23 miljoner kronor i år - och nämnderna har uppmanats arbeta för att i sitt budgetarbete för 2015 skapa utrymme så att delar av underskottet från i år kan återställas.

– Vi anser ju ändå att vi har en miljard kronor i intäkter och det är mycket och jag vill fokusera på dom pengarna, säger Christina Davidsson (C) som tillträder som kommunalråd i Nybro vid årsskiftet.

I Kalmar, där budgetdebatten drog igång redan på måndagens morgon, talar man om "Stabil Ekonomi" - ett projekt som ska hitta effektiviseringar på 30 miljoner kronor totalt nästa år, då varje nämnd får en procent mindre att röra sig med och om tre år, alltså 2017, ska arbetet ha lett till att man sparat 3 procent i varje nämnd.

Omsorgen ska dessutom från och med nästa år anpassa sig till sin så kallade standardkostnad - vilket innebär att ytterligare fem miljoner kronor ska bort.

– Det ligger effektiviseringar i den här budgeten, men det finns också skrivningar om att vi ska ha en äldreomsorg i framkant och jag är förhoppningsfull där, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

I såväl Kalmar som de andra kommuner som idag antar sina budgetar är det upp till de enskilda nämnderna att avgöra hur dom ska få pengarna att räcka till, så det är svårt att idag att få besked om hur det konkret kommer se ut på äldreboenden och i skolor nästa år.

– Man har skyfflat över det här till andra arenor, säger Per Dahl (M) som i grunden inte motsätter sig besparingarna, men är kritisk till att man inte centralt inom politiken talar om vad som ska prioriteras bort.

Johan Persson (S) försvarade tillvägagångssättet med att det ju är politikerna i de enskilda nämnderna som jobbar närmast verksamheten och kan den bäst - och fick medhåll från Vänsterpartiets kommunalråd.

– Kompetensen finns ju ute på förvaltningarna, sade Bertil Dahl (V).

Är det något område som mer än andra riskerar att bli lidande nästa är äldreomsorgen som redan idag går med mångmiljonunderskott i kommuner som Vimmerby, Torsås och Nybro.

– Ja jag är ju orolig för omsorgen som kämpat med minusunderskott under några år så den nämnden måste vi ju följa extra noga och det kan vara så att det är fel på ramarna och då måste vi justera det under kommande år, säger Christina Davidsson (C), som ändå inte ser några förutsättningar att höja skatten, som Socialdemokraterna föreslagit inför dagens budgetdebatt.

Från oppositionspartierna i den så kallade restalliansen i Kalmar, som finns kvar sedan Centerpartiet gått över till Socialdemokraternas majoritet, kom i debatten idag flera påminnelser om att det kan bli kärvt nästa år.

Christopher Dywik (KD) pekade på att det redan i dag saknas kuratorer inom skolan och partikollegan Bengt-Olof Roos (KD) lyfte omsorgsnämndens anpassning till standardkostnaden.

– Skona omsorgsnämnden från detta, sade Bengt-Olof Roos (KD).

Johan Persson (S) tyckte oppositionens kritik var oärlig:

– Skulle vi gå på alla era förslag så skulle budgeten underbalanseras och kräva en skattehöjning, säger han.

Ingen av kommunerna i länet hade i sina budgetförslag räknat med att få ta del av de två miljarder som regeringen tänkt satsa på skolan och äldreomsorgen men som nu uteblir då budgeten fälldes i riksdagen häromveckan av Sverigedemokraterna och alliansen.

Vilken effekt de hade haft finns olika åsikter kring eftersom kommunerna nu med alliansens statsbudget gynnas av t ex lägre arbetsgivaravgifter för unga anställda i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".