Foto: Robert Henriksson/TT
Foto: Robert Henriksson/TT

Därför kan värmeljusen ge höga lågor

Samuel Nyström, räddningstjänsten: Lågan kan bli två decimeter
15 min

Hur får man en ljusfylld men säker jul och vinter? I dag ställde programledaren Hasse Pettersson frågor till räddningstjänsten.

Varje år inträffar bränder orsakade av glömda ljus. Men det det händer bara enstaka gånger nuförtiden. Annat var det förr.

– Dom har drastiskt minskat i antal, vi hade betydligt fler tidigare, säger Samuel Nyström, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

Är det informationen som nått fram?
– Ja,  dels tror vi att informationen om att du ska släcka ljus har gått fram och samtidigt är det så att det inte är lika modernt att ha den där mossan i ljusstaken och brännbara ljusstakar, utan det är fler ljusstakar i gjutjärn och betong.

Om man då har en ljusstake som inte är brännbar, är det nästan ofarligt att glömma ljuset då?
–  Grundtanken är att du ska ha kontroll om du tänder ett ljus och det är av skälet att saker och ting kan inträffa, det kan vara en katt eller nåt som välter ner ljuset, och skulle du ha glömt det se till att ha en obrännbar ljusstake så att det oftast inte är nåt problem.

Värmeljus har ibland vållat problem?
– Ja, och samma problem kan inträffa i vissa ljusstakar, som i de här glasbollarna som varit populära och det är när värmen inte kan ledas bort och inte bara veken brinner till slut utan också stearinet och lågan kan bli 1,5 - 2 decimeter och drar man i hop många värmeljus på en tallrik kan du få en väldigt hög låga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".