Björn Söder
Björn Söder säger att han inte har sagt det som Dagens Nyheter skriver i sin artikel. Foto: Per Groth/TT.

Björn Söder (SD): "Jag har blivit felciterad"

Flera riksdagsledamöter kräver hans avgång
1:50 min

Många har blivit upprörda över Sverigedemokraternas partisekreterares uttalande i helgen om att judar och samer kan se sig som svenskar först när de överger sitt kulturella ursprung.

– De fem erkända minoriteterna har ju vissa rättigheter till skillnad mot andra minoriteter som inte är erkända. De här kända minoriteterna utgör ju egna nationer inom den svenska staten och vi från Sverigedemokraternas sida anser inte att det ska ställas något assimileringskrav på dem, säger Björn Söder (SD).

I en intervju i Dagens Nyheter pratar Björn Söder om vem som är svensk. Han säger enligt tidningen att judar och samer kan vara svenska medborgare, men inte är svenskar om de inte "assimileras". Det vill säga att man helt ska ge upp sin egen kultur.

"Jag är felciterad"

Flera riksdagsledamöter kräver nu hans avgång men Björn Söder säger i dag att han har blivit felciterad.

Det är inte så att du ångrar dig nu när du sett texten i print?

– De som känner mig när det gäller just judar vet att jag under lång tid har haft ett väldigt starkt engagemang för både staten Israel och det judiska folket. Jag har aldrig haft några andra åsikter, säger Björn Söder till P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".