Vildsvin. Arkivfoto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Arkivfoto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Vildsvin jagas inne i Kalmar

"De bökar upp och förstör trädgårdar och i marker"
1:10 min

Vildsvinen sprider sig allt mer i länet, och nu har de blivit så vanliga i Kalmar att man börjat med vildsvinsjakt inne i stan.

På tisdagen är jägare i trakten av området Tegelviken i Kalmar och jagar vildsvinen.

– Det vi gör nu är att vi med hjälp av hundar försöker få loss grisarna. Dels för att kunna skjuta bort en del men också för att störa dem och få dem att flytta till andra områden som är mer anpassade för dem än det är i stadsmiljö, säger Kenneth Emriksson som är jaktansvarig i Kalmar kommun.

På landsbygden och i mindre samhällen har vildsvinen varit ett gissel för många länge när de bökat upp åkrar, ängar, trädgårdar och fotbollsplaner.

Men de kommer också allt längre in i större städer som i Kalmar.

Men då vildsvinen är nattaktiva är det få som har sett dem. Men de finns alltså också inne i städerna - i alla fall i städernas utkanter.

– De bökar upp och förstör trädgårdar och i marker. Fotbollsplaner kan bli väldigt förstörda. Och området där vi är nu, runt Hagbynäs Tegelviken, har vi ju Södra utmarkens fotbollsplaner. Sedan tror jag inte våra medborgare tycker det är så trevligt att ha dem inne i trädgårdarna, säger Kenneth Emriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".