Skylt. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Byggebo följer upp problemen med kalla lägenheter

"Kanske skulle vi ha kunnat göra på annorlunda sätt"
1:58 min

Temperatursänkningen i Byggebos lägenheter i Oskarshamn har lett till hård kritik från hyresgästerna - och nu ska de få berätta vad de tycker, enligt bolagets vd Benoni Ingelsjö.

Benoni Ingelsjö medger att förändringen är inte tillräckligt bra uppföljd ute i lägenheterna:

– Nej, det kanske den inte är på alla ställen. Det kanske är så att vi skulle kunna göra på annorlunda sätt. Nu jobbar vi ju intensivt med den här frågan och försöker klara att hålla 20 grader inomhus överallt, säger han.

Utifrån en uppgörelse med Hyresgästföreningen enades Byggebo om att sänka temperaturen med en grad i många av sina lägenheter i utbyte mot att det blev en låg hyreshöjning.

Men det är svårt att sänka lika mycket överallt - det är lätt att det blir kallare än de 20 grader man har bestämt som minimitemperatur och som Socialstyrelsen har i sina rekommendationer.

I de lägenheter som P4 Kalmar har besökt så ligger temperaturen nära 20 grader, strax över eller strax under - och det är kallare än så nere vid golvet. Det har resulterat i att en del hyresgäster sitter med täckjackor, filtar, rävboor och fläktar för att hålla värmen.

P4 Kalmar har också fått rapporter om att man sätter igång ugnen, ställer ut värmeljus och tappar upp varma bad för att höja temperaturen. Och det här är tydliga tecken på att temperatursänkningen inte har varit bra, säger Benoni Ingelsjö:

– Nä, det behövs inte mer indikationer egentligen.

P4 Kalmar: Vad ska ni göra då?

– Vi kommer att följa upp det här och sedan får vi ta ett beslut som är ordentligt genomtänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".