Sjukare i alla länets kommuner

Sjukfrånvaron har ökat i alla Kalmar läns kommuner under de senaste fyra åren. Det visar siffror från försäkringskassan som TCO har sammanställt. 

Ökningen är väldigt ojämnt fördelad: I Högsby har sjuktalen fördubblats, medan Vimmerby ökar med 30%.

I Högsby har kvinnorna nu dubbelt så hög sjukfrånvaro som hösten 2010, och bland männen i samma kommun har den också närapå fördubblats. Som vi kunde berätta i somras är männen i Högsby de som är mest sjukskrivna i landet - och i oktober följde vi upp med inslag som handlade om att orsakerna i allt högre grad handlar om psykisk ohälsa, även bland männen.

Men i Västervik och Mörbylånga är ökningen marginell, åtminstone bland männen. Den lägsta sammanlagda ökningen hittar vi i Vimmerby - men även där är det en tredjedel fler sjukdagar än för fyra år sedan.

Sammantaget är ökningen ungefär dubbelt så hög bland kvinnor som bland män. Och i oktober kunde P4 Kalmar berätta att länets högsta sjuktal bland kvinnor finns i Oskarshamn.

Och TCO har också analyserat vad det är som ligger bakom ökningen, och då har man sett att det ofta handlar om psykisk ohälsa, som till exempel har förorsakats av stress. Och det här är speciellt allvarligt, skriver TCO, eftersom det är mycket vanligt att det är i de yrken där politiker är högste ansvariga, som den här typen av sjukskrivningar har ökat.

TCOs undersökning och kommentarer finns här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".