Hallonremmar. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Hallonremmar

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 17/12 2014.

Att använda agar agar, som kommer från växtriket, i stället för gelatin, som kommer från djur, känns som ett bra alternativ till traditionellt gelatin, inte minst i godis. Leta i hälsokostaffären, om inte det finns i din livsmedelsbutik. Det kan krävas ett par försök innan du får till den rätta konsistensen. 

Till cirka 12-15 remmar.

Du behöver:

175 g hallon, tinade

½ dl vit sirap

1 ½ dl vatten

1 ½ dl strösocker

2 msk agar agar (Clearsprings)

neutral olja till formen, t ex rapsolja

Till dekor:

1 ½ dl strösocker

Passera hallonen i en finmaskig sil och mät upp 1 dl hallonpuré.

Lägg puré, sirap, vatten och socker i en vid kastrull. Strö över agar agar, men rör inte om. Låt stå i tio minuter.

Ställ kastrullen på plattan och hetta sakta upp den. När massan har börjat sjuda, rör om försiktigt lite då och då. Sjud i cirka 5 minuter eller tills all agar agar har lösts upp.

Ta upp en sked av massan och lägg på en oljad tallrik och sätt in i kylen. Du ska få en fin gelé på bara någon minut. Sjud annars ett par minuter till, upp till max 10 minuter.

Klipp under tiden till ett bakplåtspapper som passar på botten till en liten långpanna, cirka 30 x 20 cm. Olja pappret lätt med en neutral olja. Olja även en slickepott lätt.

Häll ut massan i långpannan och vicka tills allt är jämnt fördelat, ca 2 mm tjockt. Låt stelna i kylen  över natten utan att täcka över formen.

Strö ut socker på ett fat. Skär ca 2 cm breda remsor och vänd dem i socker. Förvara i kylen tills de ska ätas. De blir oerhört goda, men är aningen skörare än fabrikstillverkade remmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".