Patryk Dudek. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Dackarnas Patryk Dudek. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Dopade Dudek får andra chans i Dackarna

Mikael Karlsson, lagledare i Dackarna: Vi vill ge Dudek en andra chans
2:28 min

Dackarna väljer att förlänga kontraktet till 2016 med den dopningsavstängde polske speedwayföraren Patryk Dudek. I somras stängdes av i ett år efter att ha avslöjats med ett ottilåtet medel i kroppen vid en tävling Polen.

– Det kan låta konstigt att vi förlängt kontraktet men vi har ett ganska stort förtroende för Patryk och vill ge honom en andra chans säger Dackarnas lagledare Mikael Karlsson.

Det var den 22 juni som Dudek, i samband med en match med sin polska klubb Zielona Gora, testades positivt för metylhexanamin.. 8 augusti stängdes av från allt tävlande i ett år. Han hade då kontrakt med Dackarna även för 2015. Det kontraktet har ny förlängts att gälla även för 2016.

Att förlänga kontraktet var ingen självklarhet säger Mikael Karlsson:

– Vi var diskturerat det noga men är helt överens om att erbjuda nytt kontrakt med vissa följder av det han gjort.

– Han får ett ekonomiskt straff med böter till Dackarna vilket han skall betala under kontraktstiden.

Patryk Dudek hade kontrakt med Dackarna även 2015 men finns inte med truppen. Hans avstängning går ut så sent på säsongen att han bara kan bli aktuell om någon förare skulle bli långstidskadad till ett eventuellt slutspel.

– Han har varit väldigt ångerfull och har mått dåligt och bedyrar att han inte medvetet tagit några ottilåtna medel men tar sitt ansvar säger Mikael Karlsson som räknar med att Patryk Dudek skall dyka upp i depån under kommande säsong för att hålla kontakten med lagkamraterna .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".