Arkeologisk undersökning. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
1 av 3
Cecilia Ring från länsmuseet och Veronica Palm från Västerviks museum hittar ytterligare träkonstruktioner. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Träkonstruktioner. Foto: Veronica Palm/Västerviks museum
2 av 3
Tidigare gropar har visat stora träkonstruktioner. Foto: Veronica Palm/Västerviks museum
Arkeologisk undersökning. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Stora träkonstruktioner i marken under Slottsholmen

"Dateringen är avgörande"
3:01 min

Den arkeologiska förundersökningen av Slottsholmen i Västervik visar att det finns flera stora träkonstruktioner, stora stockar, ett par meter ner i marken där det tidigare stått restauranger.

Fynden kan betyda att en större arkeologisk undersökning måste göras. Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum säger till P4 Kalmar att allt hänger på hur gamla de stockar man hittat är. Det kan man nämligen inte avgöra med blotta ögat då träet som finns där är mycket välbevarat.

– Dateringen är ganska avgörande. Visar det sig att det är något man lagt ut för inför den första restaurangbyggnaden då är det det, om det visar sig att det är äldre får vi fundera över vad det kan betyda, säger hon. 

Hur gammalt det är är alltså avgörande för hur man går vidare. Är det gammalt kommer troligen rapporten som skrivs av Länsmuseet och Västerviks museum att rekommendera att en större arkeologisk undersökning görs här. Det blir i så fall ett beslut av länsstyrelsen i vår.

I väntan på det kommer Veronica Palm att försöka hitta ännu mer ledtrådar som kan visa vad de här stora trästockarna har haft för användningsområde. Slottsholmen har använts till mycket genom århundradena och det kan röra sig om en del av någon form av kajanläggning. Men det kan lika gärna vara utfyllnad och stabilisering för byggandet av den första trärestaurangen på platsen som byggdes i början av 1900-talet. 

Dateringen av träet kommer bli klar i slutet av januari, då kommer man också veta vilken rekommendation man kommer ge till Länsstyrelsen.

Blir det en större arkeologisk undersökning av de träkistor man hittat över hela holmen behöver det inte betyda att arbetet med byggandet av det nya Slottsholmen, med hotell, bostäder och restaurang, behöver bli lidande.

För att kunna göra den eventuella större undersökningen måste man nämligen säkra holmen från att vatten tar sig in, något som ändå måste göras i samband med byggandet och då skulle man kunna göra den arkeologiska undersökningen i samband med den.

– Det är inte så komplicerade lämningar/.../så det är en ganska snabb undersökning, men då kräver det att man inte får in hela havet här, säger Veronica Palm och skrattar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".