Emin och Sanela Spahic. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
1 av 3
Emin och Sanela Spahic är två av besökarna på biblioteket. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Skrivare. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 3
Meröppna bibliotek innebär att man inte alltid kan få hjälp av personalen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Mats Woxö. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
3 av 3
Mats Woxö, morgonpigg pensionär. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Obemannade bibliotek möjlig framtid

Oskarshamn testar att ha morgonöppet
2:10 min

Flera kommuner i Kalmar län har funderat på möjligheten att börja med så kallade "meröppna" bibliotek. Det vill säga bibliotek som är obemannade, men där besökarna registreras när de går ut och in.

Än så länge handlar det om idéer. Det krävs konkreta förslag, politiska prioriteringar och pengar för att det ska kunna bli verklighet. I Oskarshamn har man därför börjat med att ha morgonöppet på Stadsbiblioteket, klockan åtta på morgonen kommer bland annat tidningsläsare, internetanvändare och en och annan morgonpigg liten krabat.

Sanela Spahic såg att det var öppet när hon och sonen Emin var på tidig morgonpromenad och de passar på att spela Pippispelet på bibliotekets dator.

– Han är morgonmänniska så det är bra att ha något att göra, säger Sanela Spahic.

Stefan Johansson sitter vid en annan dator och letar adresser, så att han får iväg sina julkort. Han har internet hemma men tyckte det var lugnt och skönt att komma hit en stund, så slipper han störa hustrun som sover. Mats Woxö kommer hit varje morgon klockan åtta för att läsa tidningen.

– Jag hade den hemma förut men jag tänkte att jag bor så nära biblioteket så då kan jag lika gärna gå hit och läsa den på morgonen, så sparar jag några hundra varje månad, säger Mats Woxö, som är morgonpigg pensionär.

Stadsbiblioteket i Oskarshamn har haft morgonöppet på prov sedan 1 september, fyra dagar i veckan är det öppet mellan 8 och 10 på morgojnen. Biblioteket är bemannat men besökarna kan inte få hjälp av personalen.

– Det här är en minivariant så att säga där det inte kostar så mycket pengar men där vi ändå låter medborgarna komma in, säger Kristina Johansson, som är tillförordnad bibliotekschef i Oskarshamn.

Hon och hennes kollegor tror att den ökade tillgängligheten är ett måste inför framtiden eftersom allt mer verksamhet i stad och land pågår och är öppen dygnet runt på olika sätt, bland annat via internet.

Målet är så kallade "meröppna bibliotek" där besökarna har ett eget ansvar, de registreras varje gång de går in och ut via sitt bibliotekskort. Biblioteken är helt obemannade och alla som vill ha ett kort får en liten utbildning i vilka regler som gäller.

Det här är infört på landsbygden i delar av Skåne med väldigt goda resultat. Och Margret Halvardsson, som är bibliotekschef i Vimmerby där man också skulle vilja satsa på meröppna bibliotek, säger till P4 Kalmar att hon tror det kommer utvecklas över hela landet så småningom. Men det krävs resurser som man bara får genom politiska beslut, om man ska kunna satsa på att bygga om lokaler och sätta in säkerhetssystem som behövs.

Finns det något underlag då? Går folk till biblioteket?

– Vi har inte räknat på hur många som måste vara inskrivna. Sedan är frågan om det måste gå ihop sig eller om det är en service som vi ska hålla till medborgarna ändå, säger Kristina Johansson i Oskarshamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".