Conny Samuelsson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Conny Samuelsson visar en prototyp av en ljuddämpare. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Fortfarande ingen lösning på problemet med ljuddämpare

Kraftigt ifrågasatta ljuddämpare kan fortsätta att gälla
4:04 min

Tiden börjar rinna ut för att hinna godkänna nya ljuddämpare som skulle göra speedwaysporten säkrare från nästa år. Vid nyår går tillståndet ut för de gamla dämparna, som anses varit orsak till många speedwayolyckor. 

Inga nya lösningar har visat sig tillräckligt tysta.

– Vi klarar inte decibeltalet enligt FIM:s regler, säger Conny Samuelsson som tillsammans med Bertil Andersson konstruerat en småländsk lösning på ljuddämparproblemen inom speedwaysporten.

Vid senaste mätningen låg deras lösning 2 decibel för högt. Enligt internationella förbundet FIM:s regler ska en ljuddämpare sänka volymen till maximalt 112 decibel vid 11 000 varv på motorn.

– De som kan ljud förstår att 2 decibels skillnad är mycket.

Tre olika nya ljuddämparkonstruktioner har testats under hösten och samtliga har legat över gränsvärdet.

Den här helgen åker Conny Samuelsson och Bertil Andersson till England för ett tredje och förmodligen avgörande ljudtest. Med i bagaget finns den modieferade uppfinningen och nu hoppas de att den skall klara testet.

– Bertil och jag har diskuterat det här mycket och har väl kommit fram till en liten lösning som sänker ljudnivån men om det räcker vet vi inte.

Mätningar som gjorts i Kalmar visar ljudnivån är under 112 decibel men det är ingen garanti säger Conny Samuelsson:

– Varje ljudmätning är unik så man vet aldrig vad det blir.

Om ingen av de tre nya konstruktionerna håller måttet kan den kraftigt ifrågasatta ljuddämpare som varit godkänd senaste åren få fortsätta gälla. Det är lösning som inte Conny Samuelsson vill se:

– Det är ett jätteproblem, det vore att ta död på speedwayen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".