Thomas Tryggvesson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Förvaltningschefen Thomas Tryggvesson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Omsorgen får klara sig utan vikarier

Minskar personalkostnaderna efter sparpaketet
2:23 min

I Kalmar ser man nu över att den fastanställda äldreomsorgspersonalen jobbar när de gör som bäst nytta. 8,5 miljoner ska sparas på omsorgsboendena.

Det har bara gått fyra dagar efter att kommunfullmäktige i Kalmar antog de nya tuffare budgetramarna för omsorgsnämnden. I går klubbade omsorgsnämnden ett sparpaket som uppskattas leda till besparingar om 15-16 miljoner på årsbasis. Förvaltningsledningen som ska verkställa besparingen räknar att redan innan jul ha en förhandling om att varsla vikarier.

– I det här sammanhanget är det timvikarier och de som har kortare vikariat som varslas däremot så är vi ännu inte inne och varslar fast anställd personal, säger förvaltningschef Thomas Tryggvesson, som ska genomföra sparpaketet som klubbades i torsdags av politikerna i omsorgsnämnden.

Minskade personalkostnader på äldreboendena är en av flera åtgärder som ingår sparpaket som tagits fram för att både komma tillrätta med underskottet från i år och de nya besparingskrav som lagts på omsorgsnämnden i Kalmar.

Thomas Tryggvessson ser ändå goda möjligheter att fortsatt kunna leva upp till de krav som socialstyrelsen ställer på bemanningen genom att omfördela personal som jobbar natt till dagtid.

– Jämfört med andra kommuner så ligger vi bra i nivå och har mer bemanning nattetid än jämförkommuner och det kan innebär att man kan flytta personal från nätterna till dagarna.

– Vi ligger så bra till att vi kan "tulla lite" på natten och ändå ligga på en nivå som socialstyrelsen kommer acceptera.

En av orsakerna till att kommunen gick med nästan 10 miljoner kronor i underskott i år är att många fastanställda valt att gå upp till heltid och att man helt enkelt inte hunnit med att anpassa scheman för att få ut så mycket som möjligt av den personal man faktiskt har. Även här kan det finnas en del att göra framöver.

– Vi vill ändå kämpa vidare med heltider och hitta bra scheman och bemanna där det behövs till omsorgstagarnas bästa, säger Thomas Tryggvesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".