Värmeelement. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kommunalråden har det varmare än hyresgästerna

P4 Kalmar kartlade temperaturen på kommunhusen
1:30 min

Hyresgästerna i Byggebos lägenheter i Oskarshamn ska enligt Bostadsbolaget och hyresgästföreningen klara sig med 20 graders inomhustemperatur. Men i kommunledningarnas lokaler är det varmare. 

21 grader, och drygt det, är också den temperatur kommunalråden runt om i Kalmar län verkar behöva på sina rum. När P4 Kalmar frågar har alla kommuner som svarar åtminstone den temperaturen på sina kommunledingskontor.

Får sitta med vantar

De flesta har dessutom möjlighet att höja individuellt inne på varje rum, utom i Torsås där personalen har uppgett att man får sitta med vantar inomhus när det är som kallast.

Byggebo sänkte även i sina kontorslokaler samtidigt som hyresgästerna fick det kallare, så att det skulle vara samma för alla, enligt vd:n Benoni Ingelsjö.

Uppgörelse med Hyresgästföreningen

Utifrån en uppgörelse med Hyresgästföreningen enades bolaget om att sänka temperaturen med en grad i många av sina lägenheter, i utbyte mot att det blev en låg hyreshöjning. Det är svårt att sänka lika mycket överallt – det är lätt att det blir kallare än de 20 grader man har bestämt som minimitemperatur och som Socialstyrelsen har i sina rekommendationer.

Sätter igång ugnen

I de lägenheter som P4 Kalmar har besökt så ligger temperaturen nära 20 grader, strax över eller strax under. Det är kallare än så nere vid golvet.

Hyresgästerna sitter med täckjackor, filtar och rävboor. En del har fläktar för att hålla värmen.

P4 Kalmar har också fått rapporter om att man sätter igång ugnen, ställer ut värmeljus, och tappar upp varma bad för att höja temperaturen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".