Susanne Andersson som jobbar i järnvägskiosken står framför att nästan tomt pockebokställ.
Det är tragisk att vi snart inte har några pocketböcker kvar, säger Susanne Andersson. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Pocketböckerna borta från småbutiker

Mellan 500 och 600 mindre livsmedelsbutiker, kiosker och bensinmackar har slutat sälja pocketböcker. En av de stora pocketdistributörerna gått i konkurs. Den andre anser att det är för dyrt att åka ut till butikerna.

Konkurrensen mellan de två största distributörerna Pocketgrossisten och Pocketstället gjorde till slut att båda distributörerna gick med förlust.

Det blev för dyrt att åka ut till varje liten butik i Sverige för att erbjuda nyutkomna pocketböcker och pocketkriget slutade med att Pocketstället, gick i konkurs i början av året.

Det går fortfarande för småbutikerna att köpa in pocketböcker. Däremot krävs det ett större engagemang från butiken i fråga, om de vill hålla sitt sortiment aktuellt och uppdaterat.

"Tragiskt"
Järnvägskiosken i Karlskrona har sålt pocketböcker från Pocketstället och fyllt på själva genom att köpa upp en del billiga pocketböcker, men nu börjar det bli tomt i bokstället på jänvägstationen.

– Det är tråkigt och tragisk, säger Susanne Andersson.

– Vi har tidigare sålt mycket bra, folk vill ha med sig en bok när de reser med tåg. Nu har vi bara några få kvar, och när de är slut så är det slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".