Isbergssallad.
Isbergssallad. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Ingen vill ha ledsna grönsaker

"Det ska vara fin färg och de ska se fräscha ut"
1:24 min

Mycket av de grönsaker som odlas hamnar aldrig i affären. Vårt krav på perfekta grönsaker gör att de väljs bort redan vid skörden.

Inte minst ställs det höga krav på isbergssallad. 70 procent av all isbergssallad väljs bort redan innan den kommer till affären.

Sunna Pettersson är som de flesta och väljer grönsaker som ser bra ut:

– Det gör jag. Det ska vara fin färg och de ska se fräscha ut. Gärna ganska fasta, det får inte vara mjuka grönsaker, säger hon.

Det är trångt i affärerna såhär dagarna före jul. Det är mycket som ska köpas, och när vi handlar så handlar vi mycket med ögonen.

Det innebär att mycket av det gröna väljs bort, vilket leder till att affären får slänga sådant som börjar se hängigt ut och som ingen vill ha. Mycket slängs också hemma i hushållen av samma anledning.

Men svinnet är alltså stort även innan grönsakerna kommer till affärerna. Bara tre av tio isbergssalladshuvuden är fina nog att få komma till affären. De som ratas blir djurfoder, biogas eller plöjs helt enkelt ner.

Också moroten har ett stort svinn. Var fjärde morot är för ful för att kunna säljas.

Ulla Liljegren är ute i julträngseln för att handla. Hon går mer på hur grönsakerna känns än hur de ser ut. En purjolök där bladen börjat bli bruna är inget som hindrar henne:

– Nej jag känner på nedre delen att den inte är för mjuk eller sladdring. Tomater däremot är lite mer, de får inte se ut hur som helst. Då håller de inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".