Klassrum.
Klassrum. Foto: Katarzyna Korza/TT

Rasistisk lärare fick jobba med asylbarn

Nu skärper kommunen sin rekryteringsprocess
1:42 min

En lärare som fick sparken från en skola i Kalmar efter att ha spritt rasistisk propaganda fick sedan nytt jobb - med asylsökande barn på asylskolan i Torsås.

Nu skärper kommunen sin rekryteringsprocess för att inte riskera att få in olämplig personal på jobb inom till exempel skolan.

– Vi var nog ett antal personer som var ganska förvånade när vi fick höra detta. Den spontana reaktionen på det är väl att vi får vara ännu vassare när det gäller referenstagning och så vidare, så att man får så mycket som möjligt i den processen, säger Anders Ohlsson som är rektor för grundskolorna i Torsås.

Torsås kommun tvingades snabbt hitta folk till den nystartade skolgången för barn i asylsökande familjer. En av de lärare som anvisades av Arbetsförmedlingen är samma person som fick sparken från Montessoriskolan i Kalmar i somras och som P4 Kalmar berättade om då.

Hon fick lämna tjänsten där efter att rektorn hade tagit del av den rasistiska propaganda läraren spred i sociala medier, där hon bland annat beskriver invandrare som guds straff mot Sverige och påstår att svenska pensionärer svälter för att invandrare tar alla bidragspengar.

Men allt det här missade Torsås kommun när de bara några veckor senare anställde samma lärare till sin asylskola. Nu upphör anställningen ändå i och med terminsslutet och kommunen säger att läraren inte har agerat på ett diskriminerande sätt under den här hösten - men man vill försöka fånga upp sådana här saker i framtiden.

Då kan det bli aktuellt att till exempel ta del av vad jobbsökande personer skriver i sociala medier, säger Anders Ohlsson:

– Det får vi göra, gå in på nätet och kolla av. Jag gjorde faktiskt en slagning, men jag hade en annan stavning som gjorde att jag inte fick upp det här, tyvärr, säger han till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".