Några av de som engagerat sig i Armandos fall manifesterade utanför Migrationsverket i Högsby på måndagen.
Några av de som engagerat sig i Armandos fall manifesterade utanför Migrationsverket i Högsby i oktober. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Armando får stanna i Sverige

Läkare som engagerat sig kallar det för den finaste julklappen
1:03 min

Den apatiske flyktingpojken Armando i Virserum får stanna i Sverige. Armando blev vittne till en traumatisk händelse i Bosnien och familjen var rädd för att bli utvisad dit.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och väckt protester. Barnläkaren Pelle Baeck som träffat Armando på sjukhuset är en av dem som kämpat för att han skulle få stanna.

– Det var ju den finaste julklappen jag kunde tänka mig, säger han.

Armando och hans familj kom till Sverige för två år sedan. Men trots att Armando var mycket dålig var det första beskedet från Migrationsverket att han och hans familj skulle utvisas.

Det intyg man fått från en läkare räckte inte, trots att reglerna säger att apatiska barn inte ska utvisas.

Men efter flera nya läkarintyg, starka protester och en mer omfattande utredning blev det klart att Armando och hans familj får stanna.

Och Pelle Baeck tror att det nu kan vända för Armando i och med att hans familj nu kan få trygghet och ro i Virserum.

– Familjen har ju haft en otroligt tung period, där här har varit hårt att vänta på . Men jag tror det är så mycket kraft och livsvilja i den här familjen att de kommer att ta den här chansen och skaffa sig ett bra liv nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".