Brednäbbad simsnäppa. Foto: Pav Johnsson
1 av 3
En riktig mästersurfare är den, den brednäbbade simsnäppan. Foto: Pav Johnsson
Brednäbbad simsnäppa. Foto: Pav Johnsson
2 av 3
Foto: Pav Johnsson
Brednäbbad simsnäppa. Foto: Pav Johnsson
3 av 3
Brednäbbad simsnäppa. Foto: Pav Johnsson

Brednäbbade simsnäppan bjöd på ett exklusivt fågelbesök

I förra veckan var kitesurfaren Martin Thorsell ute vid Haga Park på Öland och fick se en märklig fågel i vågskummet. Mestadels höll den till i strandkanten och plockade småkryp från vattenytan.

Den såg ut som en liten and, var liten och märkligt orädd. Han kunde "kajta" bara någon meter ifrån den. Några dagar senare var den fortfarande kvar och lite konsultation från fågelböcker ledde Martin till arten brednäbbad simsnäppa. Det var bara ett problem - den ska inte finnas här.

Efter ett samtal till vår egen naturexpert Pav Johnsson kunde Pav åka ut och konstatera att artbestämningen var rätt. Brednäbbad simsnäppa är en fågel som häckar högt uppe i Arktis. Man får färdas långt österut på den sibiriska tundran för att hitta den, eller tvärtom långt västerut. Närmast finns den på Island.

I svenska fjällkedjan hittas istället den smalnäbbade släktingen, en fågel några kanske minns från vinjetten från sena 1970- och tidiga 1980-talets naturprogram - en liten fågel som envist simmade runt, runt. Detta beteende har simsnäpporna för att virvla upp mygglarver och andra småkryp till ytan där de sen kan plocka i sig dem.

En annan spännande sak med simsnäpporna är att det är hanarna som ensamma tar hand om ruvning och ungomvårdnad. Efter häckningen är över lämnar de tundran för att spendera största delen av året på varmare breddgrader, många gånger långt ute till havs. Så den brednäbbade simsnäppa som ännu håller till vid Haga Park är inte bara felnavigerad i öst- eller västlig riktning, den borde dessutom vara på södra halvklotet just nu. Den verkar dock hitta tillräckligt med mat bland vågorna och så länge den gör det går det ingen nöd på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".